A diabétesz 6 fajtája

428 Megtekintés

Ritka, hogy az emberek ismerjék a diabétesz összes fajtáját, eltekintve a két leggyakoribb fajtától: az 1-es és 2-tes típusú cukorbetegségtől, más néven diabétesztől. Ez két típus lefedi ugyan az esetek 90%-át, de ismerjük meg a többit is.

Milyen cukorbetegségek léteznek?

Az állapot összetettsége miatt nehéz a pontos diagnózis felállítása, illetve a különbségtétel a különböző diabétesz típusok esetén. Azonban precíz csoportosítással lehetséges a diagnózis felállítása, ami segít a hatékony kezelésben.

1-es típusú diabétesz

Az 1-es típusú diabétesz egy autoimmun betegség, ami fiatalkori cukorbetegség néven is ismert. Akkor alakul ki, ha az immunrendszer megtámadja és elpusztítja az inzulin előállításáért felelős béta sejteket a hasnyálmirigyben. A diabéteszes emberek kb. 5 %-a tartozik ebbe a csoportba. A tünetek gyorsan jelentkeznek és fokozatosan rosszabbodnak. Az 1-es típusú diabétesz tünetei lehetnek a fokozott szomjúságérzet, gyakori vizelés, gyermekek esetében ágybavizelés, extrém éhségérzet, súlyvesztés, ingerlékenység, fáradékonyság, gyengeség, homályos látás. (Hogyha ilyen tüneteket észlelsz magadon vagy gyermekeden, azonnal fordulj orvoshoz!)

Az 1-es típusú diabéteszeseknek inzulinra van szükségük ahhoz, hogy a glükóz, energiává tudjon alakulni. A diéta és a testmozgás NEM gyógymódja az 1-es típusú cukorbetegségnek. Jelenleg nincsen rá ismert gyógymód, de inzulinnal kezelni lehet ezt az állapotot. A kutatók úgy gondolják, hogy kialakulásában a genetika és a környezeti hatások is befolyásoló tényezők lehetnek.

Inzulin adagoló toll.
Inzulin adagoló toll.

2-es típusú diabétesz

A 2-es típusú diabétesz egy olyan anyagcsere állapot, amikor a szervezet nem képes elegendő inzulint termelni, vagy pedig rezisztenssé válik az inzulinnal szemben.

A 2-es típusú cukorbetegség a diabétesz legelterjedtebb formája, a cukorbeteg emberek kb. 90 %-át érinti. Bizonyos esetekben kontrollálható megfelelő diétával és testmozgással, illetve olyan gyógyszerekkel, amik a szervezet inzulintermelését fokozzák. De előfordulhat, hogy a természetes inzulintermelés nem elegendő, és plusz inzulinra van szükség a normál vércukor értékek fenntartásához.

Nagyobb az esély a 2-es típusú diabétesz kialakulására azoknak, akik 45 év felettiek és előfordult már a családjukban cukorbetegség, illetve akik túlsúlyosak vagy elhízottak.

Terhességi diabétesz

A terhességi diabétesz a cukorbetegség olyan formája, amit a terhesség alatt diagnosztizálnak. 

A terhes nőknek kb. 2-5 %-ánál fordul elő. A terhességi diabéteszt általában a terhesség közepén, a 24-28. héten diagnosztizálják. 

A cukorterheléses teszt során a vizsgált személlyel cukros folyadékot itatnak. Hogyha ezt követően a vérében a normálisnál magasabb cukor érték mutatkozik, további vizsgálatokat végeznek arra vonatkozóan, hogy az illető szervezete elegendő inzulint termel-e.

A terhességi diabétesz a cukorbetegség olyan formája, amit a terhesség alatt diagnosztizálnak. 

Hogyha felállították a diagnózist, a beteg megfelelő diétával, mozgással és vércukor ellenőrzéssel tudja menedzselni a diabéteszét. Szükség esetén átmenetileg inzulinkezelésre is szükség lehet. Megfelelő kezelés esetén kicsi a komplikációk esélye. A terhességi cukorbeteg nőknek egészséges babáik születhetnek, és normál esetben szülést követően visszaáll az eredeti állapot.

LADA azaz Látens Felnőttkori Autoimmun Diabétesz

Hasonlóan az 1-es típusú diabéteszhez a LADA (vagy 1,5-es típusú diabétesz) akkor jelentkezik, amikor a szervezet már nem termel elegendő inzulint. A különbség, hogy a LADA lassabban alakul ki és akár még a diagnózist követően is lehet inzulin termelés. A LADÁ-t jellemzően felnőttkorban diagnosztizálják, valamint gyakran keverik és diagnosztizálják félre a 2-es típusú diabétesszel a hasonló tünetek miatt. A LADA diagnózis bonyolult, és megfelelő antitest teszteket igényel.

A LADA típusú diabéteszesek kezelése az 1-es típusú diabétesz kezelésének megfelelően történik akkor, hogyha már nincs saját inzulin termelés.

MODY

A MODY, vagyis fiatal korban manifesztálódó cukorbetegség a diabétesz egy ritka fajtája. A MODY-t egy génmutáció okozza, ami megzavarja az inzulin termelést. 

A MODY a diabéteszesek 1-2 %-át érinti. Átalában a páciensek 20-as éveiben jelentkezik, vagy még fiatalabb korban, de gyakorlatilag bármikor kialakulhat. A MODY egy domináns genetikai mutáció, azaz anyai és apai ágon is öröklődhet. A MODY-nak 11 fajtája van, és a diagnózis meghatározza a különböző kezelési módokat is.

  • A MODY 1, 3 és 4 egy sulfonylurea nevű gyógyszerrel kezelhető.
  • A MODY 2 megfelelő diétával és mozgással karban tartható.
  • A MODY 5 esetén többféle kezelésre is szükség lehet, mert több egészségügyi problémát is okozhat.
  • A MODY 7-11 típusai nemrégiben lettek felfedezve, és a betegek ezek esetében is valószínűleg reagálnak a MODY egyéb típusaira adott kezelésekre. 

NDM azaz újszülöttkori cukorbetegség

Az NDM egy genetikailag kialakuló formája a diabétesznek a MODY-hoz hasonlóan. Az NDM-et születéstől 6 hónapos korig diagnosztizálják. Az NDM-et gyakran tévesztik össze az 1-es típusú diabétesszel, de az 1-es típus nagyon ritkán fordul elő 6 hónapos kort megelőzően. 

A MODY, vagyis fiatal korban manifesztálódó cukorbetegség a diabétesz egy ritka fajtája

20 különböző gén létezik, ami NDM-et idézhet elő. Az NDM lehet ideiglenes, ami a későbbi életkorban eltűnik, ezt átmeneti újszülöttkori diabétesznek hívják (TNDM), vagy lehet állandó (PNDM). Az NDM jelen lehet már fogamzáskor és befolyásolhatja a magzat növekedését és fejlődését. Ahogy a gyerek növekszik, előfordulhat lassabb fejlődés, vagy egyéb egészségi problémák.

Forrás: thediabeticjourney.com,
Fordította: Sántha-Kis Nóra


Nyár, kánikula, nyaralás, strandolás…

Itt van az egész télen várt meleg, nyári szünet, táborozás,...

Amit a glikémiás indexről tudni kell!

Sokszor halljuk, hogy egy adott étel glikémiás indexe magas ezért...