Kezdetek

1699 Megtekintés

Így indult útjára a Sportos Cukorbetegek Egyesülete

Az 1-es típusú diabétesz a tudomány jelen állása szerint egy életre szóló krónikus betegség – állapot, és mondhatni mindenkit sokkhatásként ér, amikor kiderül róla vagy családtagjáról, hogy 1-es típusú cukorbeteg.

2009-ben az egyesületet alapító Dávid Zsuzsanna kisfiát, Balázst diabétesszel diagnosztizálták. Sajnos a kezelőorvos nem nagyon tudott abban segíteni, hogyan tudja majd folytatni Balázs a sportolást. Hasonló helyzetben lévő szülők tapasztalatait összegyűjtve 2012-ben Zsuzsa megtartotta az első sporttábort cukorbeteg gyerekek számára, és ősszel megalapította az egyesületet. Az első években megerősödő kis csapat kezdte kinőni a közös kirándulásokat, egyre gyakrabban találkoztak. Pszichológus által vezetett kiscsoportos foglalkozásokat és egyre nagyobb létszámú edukációs rendezvényeket és közösségi eseményeket szerveztek.

Dávid Zsuzsanna és fia, Balázs
2018-ban az egyesület több változáson ment keresztül és nevéből eltűnt az „ért” rag (hiszen a Sportos Cukorbetegekért Egyesületből Sportos Cukorbetegek Egyesülete lett). Zsuzsa szeretett volna gyógytornászként is tovább fejlődni, ami mellett már nem jutott elegendő idő az egyesületre ezért átadta az egyesület vezetését Muskát Erikának, aki évek óta aktív önkéntesként segített Zsuzsának. Továbbra is megmaradt a jó kapcsolat, és a kirándulásokat a mai napig Zsuzsa vezeti. A névváltozás a szemléletváltást is jelezte, célkitűzéseink között az közösségépítés mellett még nagyobb hangsúlyt kapott az edukáció.

A tevékenységek köre kibővült és ma már évi több alkalommal tartunk edukációs rendezvényeket (havi klubtalálkozókat, egész napos konferenciákat), sportnapokat, családi napokat. Gyerekeknek élménytáborokat, felnőtteknek edzőtáborokat, online és offline eseményeket szervezünk. Elmondhatjuk magunkról, hogy egyike vagyunk a legnagyobb 1-es típusú diabéteszeseket támogató civil szervezetnek. Már nem csak olyan szülők keresnek meg minket, akik gyermeküknek keresnek nyári táborozási lehetőséget, hanem megtalálnak fiatal felnőttek, szakemberek és élsportolók is.

Az egyesület célja olyan sorstársi közösség biztosítása, ahol az érdeklődők minden információt megkapnak a diabétesz helyes kezeléshez. A hozzánk forduló érintettek és szülők megtudhatják, hogy nincsenek egyedül sem ők, sem gyermekeik.

Keress minket, segítünk!

 
Muskát Erika, a Sportos Cukorbetegek Egyesületének elnöke