Egészséged a legfőbb értéked, Te tehetsz érte a legtöbbet!

A cukorbeteg emberek számára létfontosságú a mozgás

A cukorbeteg emberek számára létfontosságú, hogy válasszanak valamilyen mozgásformát. Ma már bizonyított tény, hogy a mozgás jó hatással van a cukorbetegségre, vagyis a sportoló cukorbetegek körében csökkenteni lehetett az inzulin vagy gyógyszeradagot, illetve van, aki el is hagyhatta gyógyszereit.

Fontos tényező még a testsúly csökkentése, ami szintén befolyásolható mozgással, így a nemkívánatos szövődmények, mint a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint kockázata is csökkenthető és az életminőség is javul.

 A cukorbetegségnek két elsődleges formája van:

1. IDDM - Inzulin Dependens Diabetes Mellitus (Inzulin Függő Cukorbetegség)
Ez általában fiatal korban (25 év alatt) kialakuló cukorbetegség. A betegekre jellemző, hogy soványak, sokat esznek és isznak, mégis fogynak. E mellett jellemző még a gyakori, nagymennyiségű vizeletürítés. Lehetnek visszatérő húgyúti fertőzéseik, bőrtünetek: viszketés, bőrgyulladások, gombás fertőzések.
A betegség oka a hasnyálmirigy azon sejtjeinek érintettsége, melyek az inzulint termelik (Langerhans szigetek  sejtjei). Ezek a sejtek nem, vagy csak nagyon kis mértékben állítanak elő inzulint.

2. NIDDM - Non Izulin Dependens Diabetes Mellitus (Nem Inzulin Függő Cukorbetegség)
Ez a forma legtöbbször időskorban jelentkezik, hívják ezért időskori cukorbetegségnek is. Ezekre a betegekre jellemző a túlsúly, a magas koleszterin szint, magas vérnyomás, valamit szintén jellemző a nagymennyiségű és gyakori vizeletürítés.
Ezeknél a betegeknél a betegséget okozhatják az IDDM-nél felsoroltak is, de itt általában az inzulin receptorok érzékenysége, vagy a száma csökken, ezáltal relatív inzulin rezisztencia következik be, vagyis az inzulin lassabban hat a szervezetben.

Az elsődleges formák mellett vannak másodlagosan kialakult cukorbetegségek is:
Ilyenek a vírusfertőzések, autoimmun folyamatok, hasnyálmirigy gyulladások következtében kialakuló cukorbetegségek. Ezeknél a formáknál sérülnek a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei.

Hogyan használódik fel a szervezetünkbe bevitt szénhidrát?

A szénhidrátok az emésztőrendszerbe jutva a vékonybélben szívódnak fel, ahonnan egy részük a májba, egy részük, pedig azonnal a vérbe kerül. Ha a szervezetnek nincs szüksége cukorra, akkor a májban raktározódik el, ha pedig a sejteknek tápanyag kell, akkor a máj raktárából szabadul fel megfelelő mennyiségű szénhidrát. Ami pedig a vérbe jutott az a sejtek táplálásában játszik szerepet, amihez inzulin kell, hogy a sejtek föl tudják venni a cukrot. A vérben lévő cukor áthalad a vesén is, ahol teljes mértékben visszaszívódik a vérbe, vagyis normális esetben a vizeletben nem lehet cukor.

A cukorbetegség esetében kicsit máshogy reagál a szervezet, mivel nincs inzulin vagy csak kevés, ezért a sejtek éheznek, nem tudnak szénhidrátot fölvenni. Ekkor a májban elindul a cukor termelés és a raktárak szép lassan kiürülnek. Amikor a máj már elhasználta a raktárokat a helyére zsír rakódik le. Ekkor nagy mennyiségű cukor kering a szervezetben, mely a veséken keresztül ürül, vagyis a nagy mennyiségű cukor nagy mennyiségű vizelettel együtt (osmotikus diuresis) távozik, melynek következtében hosszú távon kiszáradás következik be.

A lerakódott zsírt a máj elkezdi bontani, melynek hiányos lebontása révén ketonsavak keletkeznek, melyek a vér pH-ját savas irányba tolják. Mivel a ketonsavak is a vesén keresztül ürülnek (ketonuria jön létre), így acidosishoz jön létre, azaz a vér CO2 szintje megemelkedik, ami gyorsult légzéshez vezet (hyperventillatio).
Mind az osmotikus diuresis, mind az acidosis vezethet Diabatases kómához, melynél jellemző az acetonos lehelet, illetve az elhúzódó mély légvételek, melyek között hosszú szünet van (Kusmaul légzés). Ezt a súlyos állapotot megelőzendő, tartsuk be orvosunk utasításait a kezelésre vonatkozóan, vagyis a gyógyszeres/inzulinos kezelést, és a diétát.

Mielőtt elkezdünk mozogni:

 1. Kérjük orvosunk hozzájárulását!!!
 2. Ha van szív és érrendszeri betegségünk azzal jó tisztában lenni, mert befolyásolja a testedzést.
 3. Figyeljünk oda lábunkra (diabeteses láb) - ennek a cipőválasztásnál van szerepe - van-e seb, horzsolás vagy egyéb sérülés rajta, mert arra fokozottan figyelni, óvni kell.
 4. Ismernünk kell a hypoglikaemia tüneteit, vagyis az alacsony vércukorszint figyelmeztető jeleit, melyek a következők: sápadtság, levertség, szédülés, hányinger, hideg veríték, szívdobogás, szapora pulzus koncentrációs képesség romlása, gondolkodási zavar, időérzékelés zavara, agresszió. A leggyakrabban még az enyhébb tünetek jelentkezésénél észleli a beteg a rosszullétet, ami jól kezelhető kis mennyiségű cukor elfogyasztásával.
 5. Szükség esetére az inzulin, vagy a kis mennyiségű cukor (leginkább egy zacskó szőlőcukor) és segélykérő telefonszámok elérhetősége.

Hogyan alakul ki a Hypoglikaemia?

A hipoglikaemia főleg inzulinnal kezelt betegeknél fordul elő hosszantartó, megerőltető testmozgás hatására, de gyógyszeres kezelés mellett a nem megfelelő szénhidrát tartalmú táplálkozásnál is felléphet. Mikor az ember elkezd mozogni, a sejteknek több tápanyagra lesz szükségük, így a szervezet próbálja megemelni a vércukorszintet. De a cukorbeteg szervezetében ott az inzulin, ami nagyobb mennyiségben van jelen, mint a vércukoremelő hormonok, így az az információ jut a májba, hogy nincs szükség több cukorra, ezért a máj leállítja a cukor szintetizálását, melynek eredményeképpen leesik a vércukor szint és a beteg rosszul fogja magát érezni.

Nagyon Fontos:

 • mindig egyen megfelelő mennyiségű szénhidrátot,
 • tudnia kell milyen típusú inzulinnal kezelik (hosszú hatású, rövid hatású, kevert),
 • milyen erősségű a testedzés, mert annak megfelelő inzulin adagot kell beadni.

Amire még figyelni kell, hogy van olyan beteg, akinél nem a testedzés során, hanem órákkal utána jelentkezik a hypoglikaemia, ezt hívjuk késleltetett hypoglikaemiának. Ezért fontos, hogy a testedzések megkezdésekor az edzés után 12 órán keresztül óránként vércukor szintet mérjünk. Ha nagy eltérést tapasztalunk két mérés között, akkor vigyünk be szénhidrátot a szervezetünkbe és mérjük 15 percenként a vércukor szintünket.

Milyen kedvező hatásai vannak a testmozgásnak cukorbetegségben szenvedőkre?

 1. Csökkenti a vércukor szintet (hypoglikaemia veszélye).
 2. Növeli az inzulin érzékeny receptorok érzékenységét - jobban hat az inzulin.
 3. Javítja a kondíciót, életminőséget, szociális életet.
 4. Csökkenti a szív és érrendszeri szövődmények kockázatát.
 5. Optimalizálja a testsúlyt.

Milyen a jó edzés?

 1. Az edzés mindig szakember felügyelete mellett történjen.
 2. Körülbelül 30-90 percig tartson, melyben 15-20 perc a bemelegítés - 15 perctől-1 óráig tartó intervallum az edzés - majd 5-10 perc a levezetés és a nyújtás.
 3. Hosszú idő alatt lassan emelhető terhelésű legyen, gyakorisága hetente 3-5 alkalom legyen, inkább többször, mint egyszer hosszan
 4. Az edzés inkább cardiopulmonalis jellegű legyen, tehát olyam mozgás, ami megemeli a pulzusunkat, de nem extrém mértékben.
 5. Az edzés keretében végzett erősítő edzések is kardio jellegűek, alacsony-közepes intenzitásúak legyenek, amelyeket pihenőkkel szakítsunk meg, és közben folyamatosan pótoljuk a folyadékot.

Hibák:

 • ötletszerű, hirtelen és rendszertelen edzés
 • magas intenzitású edzés, túl hosszú vagy túl erős edzés
 • éhgyomorra és teli hassal végzett edzés
 • rosszul beállított inzulinnal/gyógyszerrel történő edzés

Ellenjavallatok, amikor nem szabad edzeni:

 • Súlyos szemszövődmények, szembevérzés
 • Súlyos veseelégtelenség
 • Súlyos szívelégtelenség
 • Orvosi ellenjavallat
 • Bármilyen más betegség, melynél a mozgás kontraindikált.

Mindezek tudatában menjünk el diabetológus orvosunkhoz és kérjük ki véleményét jelenlegi állapotunkra vonatkozóan és mondjuk meg neki, hogy szeretnénk valamilyen mozgásformát választani. Ha nincs semmilyen ellenvetése, bátran válasszunk kedvünk szerint, és készüljünk fel életmódunk megváltoztatására.
A cukorbetegek számára ajánlott mozgásformák életkoronként változnak kicsit, de edzettségi állapotunknak megfelelően szinte bármit választhatunk, például: úszás, gyaloglás, kocogás, aerobik, kondicionáló torna, módjával izomerősítő torna, illetve a gyógytorna.

Üzenem minden kedves cukorbetegnek, legyen akár gyermek, akár nyugdíjas, hogy sohasem késő elkezdeni mozogni! Életet menthet!

 

Események

13 márc. 2018
06:00PM - 09:00PM
Fiatal cukorbetegek klubja
25 márc. 2018
10:00AM - 02:00PM
7. Tudományos nap - Hogyan sportoljon a cukorbeteg
25 márc. 2018
03:00PM - 06:00PM
Sportos Cukorbeteg - BODY kiállítás
10 ápr. 2018
06:00PM - 09:00PM
Fiatal cukorbetegek klubja
14 ápr. 2018
09:00AM - 06:00PM
14 Sportos Cukros futás - 33. Telekom Vivicitta
14 ápr. 2018
09:00AM - 06:00PM
14 Sportos Cukros futás - 33. Telekom Vivicitta
08 máj. 2018
06:00PM - 09:00PM
Fiatal cukorbetegek klubja

Kapcsolat:

Muskát Erika

+36 30 279 5219

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Támogatóink:

 


 


Partnereink: