Egészséged a legfőbb értéked, Te tehetsz érte a legtöbbet!

  • batoros-falmaszos.jpg
  • csapat.jpg
  • Donko-Zelma.jpg
  • DSC_1164.JPG
  • DSC_1210.JPG
  • Glczy-Balzs-3.jpg
  • Glczy-Balzs-5.jpg
  • IMAG1331.jpg
  • IMAG1348.jpg

Diabétesz világnap 2017


Itt lehet regisztrálni!

Helyszín: Kék Általános Iskola (Arany János Ált. Isk.), XXI. Ker. Szent László U. 84.

Időpont: 2017. november 11. szombat 8 órától 18 óráig

PROGRAM

8:00 Indul a röplabdázás!

10:00 Megnyitó

10:15 – 11:15 Jogi fórum

Dr. Farkas Zsuzsanna jogász szakterülete a munkajog és a családjog. Készül egy rövid előadással, amelynek tartalmát a Ti előzetes kívánságaitoknak megfelelően állította össze. Az előadás után kérdezhettek tőle, illetve a csepeli önkormányzat munkatársaitól is, elsősorban a diabétesszel élő gyermekek óvodai-iskolai ellátásával kapcsolatban. Az oktatási jogok biztosa, dr. Aáry-Tamás Lajos külföldi elfoglaltsága miatt sajnos nem tud velünk lenni, de idén lefolytatott vizsgálatának eredményét megosztotta velünk – ennek részleteit is bemutatjuk.

 

11:45 – 12:15 Dr. Tóth-Heyn Péter: „Kihívások és megoldások a serdülőkori diabéteszben

Mi a helyzet a kamaszokkal? Gyerek vagy felnőtt, hogy kezeljük? Mekkora kontrollt tartsunk? Sokat enne – megteheti? Hogyan befolyásolja majd a vércukrot a menstruáció? Mi lesz az alkohollal…?

Számtalan kérdés van ilyenkor a szülők fejében, ezekre is választ kaphatunk az előadás során.

 

 

12:45 – 13:30 Osszuk meg tapasztalatainkat: Munka-és gyermekvállalás cukorbetegen

 

„Mi legyek, ha nagy leszek?” Nehezebb-e ezt eldönteni diabéteszesként? Milyen szempontokat kell figyelembe venni? Mik kavarognak az ember fejében, ha gyermeket szeretne? Ezekről a témákról osztják meg tapasztalataikat diabétesszel élő fiatal felnőttek, akiket a következő napokban egyesével bemutatunk. A kerekasztal-beszélgetésen részt vesz Bóta Tímea pszichológus, a MentaPRO Alapítvány önkéntese, aki e dilemmák, krízishelyzetek szakértőjeként a lelki tényezőkre világít rá.

 

Beszélgetőtársak:

Dr. Kiss Katalin – biológus

Óvodás kora óta diabéteszes. A biológia nagyon vonzotta, de az orvosi pálya a sok kórházban töltött idő miatt nem – így lett biológus. Dolgozott kutatólaborban és irodában, külföldön és Magyarországon egyaránt. Az inzulinpumpa által kapott rugalmasság megkönnyítette a munkába állását. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány önkénteseként és a Cukkerberg blog szerzőjeként sokat tett-tesz sorstársaiért.

 

Juranics Judit – környezetvédelmi tanácsadó

10 éves korától diabéteszes. Sokat tanult: geológus, környezeti menedzser, továbbá környezetpolitikai és környezettudományi végzettséget is szerzett. Hobbija a sport és az utazás – azt vallja, hogy sok melóval ugyan, de cukorbetegként is mindent lehet, noha a szoros kontroll kissé megnehezíti a spontaneitást. A férje is diabéteszes – de nem ez hozta őket össze :). 8 éves kisfia szintén diabos – a diabétesszel kapcsolatos felfogását neki is szeretné átadni.

 

Bajkán Sándor – lakatos, kaszkadőr

10 évesen lett diabéteszes. Eredetileg lakatos a szakmája, de éppen a diabétesz miatt sok helyről elutasították. Jelenlegi munkahelyén is lakatosként kezdett dolgozni, de szorgalma, kitartása okán ma már felelősségteljes irodai munkát végez. Szabadidejében kaszkadőrködik (minden vágya, hogy ez legyen a főfoglalkozása), illetve a Star Wars Luke Skywalkereként jelmezes csapattársaival kórházakat látogat, így vidítva fel a beteg gyerekeket. (Mi pedig Luke Skywalkerként röplabdázhatunk majd vele :))

 

Kincses Zoli – informatikus

1988 óta él a diabétesszel, és bár saját bevallása szerint nem feltétlenül tesz mindent úgy, ahogyan gondoskodó orvosai elvárnák, már csak két csodás (4 és 7 éves) kislánya miatt is odafigyel magára. Informatikusként sok országban – köztük egzotikus helyeken is – dolgozott, jelenleg információbiztonsággal foglalkozik. Élete egyik nagy élménye, hogy kedvenc zenekarát, a MetallicA együttest a színpadról nézhette. Fontos tudni róla, hogy minden kérdésre kertelés nélkül, és gyakran nagyon vicces formában válaszol :)

 

 

14:00 – 15:00 Micsoda Turista: Utazás a világ körül – inzulinnal

Horváth Balázs weboldala, a www.micsodaturista.hu 2016 év eleji indulása után sorakozott fel a magyar utazási blogok toplistájára, három hónapig tartó, immár második világkörüli útjának tudósításával. Az út alatt úszott a kajmánokkal és piranjákkal teli Amazonas folyóban, snorkelezett a Galapagos-szigeteken és feljutott a Himalája egyik nyolcezres hegyének, az Annapurnának az alaptáboráig. Ezt és korábbi útjait is inzulinos cukorbetegként tette meg, ennek megfelelően az előadáson nem csak az élményekről mesél, hanem az utazások során felmerülő kihívásokról is.

 

www.micsodaturista.hu

 

 

 

 

15:30 – 16:30 Dr. Körner Anna: „És mégis mozog a Föld” – diabéteszgondozás tegnap és ma

 Az előadás során végigkísérhetjük a gyermekdiabetológiai gondozás fejlődését a kezdetektől napjainkig. A törénet az inzulin felfedezésével kezdődik, ami lehetővé tette a biztos halálra ítélt gyermekek tovább élését.  Megismerhetjük a vércukor montorozás, az inzulinkezelés fejlődését: milyen szükségletek vezettek az új inzulinfajták és inzulinkezelési rezsimek bevezetéséhez. Körner doktornő bemutatja a kezdetben alkalmazott inzulinadagoló eszközöket összehasonlítva a mai korszerű technikákkal. Végül megmutatja, hogy az új inzulinkészítmények, illetve korszerű inzulinkezelési rezsimek hogyan befolyásolják a gyermekek hosszútávú sorsát és életminőségét. Mindezeket szakirodalmi adatokra és saját több évtizedes tapasztalatára támaszkodva ismertei velünk a Doktornő. 

 

 

EGYÉB PROGRAMOK:

Egész napos röplabdázás, 8 órától 18 óráig

 

15:00 – 15:30

Tudtok ugrókötelezni? Csak azt hiszitek!


Délután megnézhetitek, hogyan csinálják ezt a profik, és tanulhattok is tőlük! Bánhegyi Adrienn többszörös világ- és Európa-bajnok ugrókötelező, a világhírű Cirque du Soleil cirkusz tagja tart bemutatót társaival.

Az előadás után lehetőség lesz arra is, hogy megtanulhassátok az alapokat Adrienntől!

Ritkán lép fel itthon, ne hagyjátok ki ezt a lehetőséget!

 

http://adriennbanhegyi.com/

https://www.youtube.com/watch?v=J077NL55p5c

 

  

 

 

10:00 – 17:00 Stratégiai és logikai társasjátékok kicsiknek és nagyoknak

 

Tudod, hogy 5-6000 évvel ezelőtt is játszottak stratégiai játékokkal? Gyere és próbáld ki a legismertebb mankala variációkat! Afrikából származó eredeti kézzel készített játékokat lehet kipróbálni a Kutatók Éjszakáján is. Most nappal, tömeg nélkül teheted próbára magadat! A játékok használatát bemutatja Püspöki János, a Backgammon Grand Prix 2016/17-es magyar bajnoka.

Megismernéd a legmenőbb új társasjátékokat, kártyajátékokat? Itt a helyed! 
Amíg szüleid az előadásokat hallgatják, kipróbálhatod a legújabb társasokat, melyeknek a szabálya könnyen megérthető, mégis izgalmas játékra ad lehetőséget (kb. 7 éves kortól ajánljuk, felnőtteknek is!)
A kisebbekről sem feledkezünk meg, ovisoknak is készülünk többféle játékkal!

 

 

 

Hallotatok már a CosHelp csapatról?Jelmezes kórházlátogatásokkal segítenek a beteg gyerekeken. Teljesen önkéntes alapon működnek, egyetlen céljuk, hogy jókedvre derítsék a kórházban fekvő gyerekeket. De nemcsak a gyerekek örülnek a kezdeményezésnek, hiszen a szülőknek és az orvosoknak, ápolóknak is fontos, hogy a gyerekek néha fellélegezhessenek egy kicsit.
Ti is találkozhattok a CosHelp csapat tagjaival szombaton!

 

 

11:30 Mennyit tudsz a diabéteszről?
Amíg a szüleid előadást hallgatnak, Te a „Fele sem” igaz című vicces vetélke-dő keretében teheted próbára a tudásodat. Gyerekcsapatok játszanak majd egymás ellen – állj össze a ba-rátaiddal, vagy csatlakozz valamelyik csapathoz a helyszínen – és derítsd ki, hogy melyik állítás igaz! Legyél te a legügyesebb!

 

Márton napján szép hagyomány, hogy a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt hordozva a gyerekek és a fel-nőttek felvonulnak. Mi is követjük ezt a szép szokást, és dr. Körner Anna előadása után kivonulunk az iskola környékére azokkal a gyönyörű, a diabéteszt is megjelenítő lámpásokkal, amelyeket a gyerekek nap közben elkészítenek. Csatlakozzatok a felvonuláshoz 16:30-kor!


Az egész napos rendezvényen büfé is vár Benneteket. Kapható lesz kávé, különböző frissítő italok, meleg-szendvics (gluténmentes verzióban is) és diabetikus sütemény. Mikrohullámú sütő is rendelkezésre fog áll-ni.
Kérjük, hogy Ti is járuljatok hozzá némi diabetikus süteménnyel a büfé kínálatához – fontos, hogy a sütik darabonkénti CH-tartalmát is adjátok meg. Köszönjük! :)


 

 

 

 

 Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

 

Események

13 márc. 2018
06:00PM - 09:00PM
Fiatal cukorbetegek klubja
25 márc. 2018
10:00AM - 02:00PM
7. Tudományos nap - Hogyan sportoljon a cukorbeteg
25 márc. 2018
03:00PM - 06:00PM
Sportos Cukorbeteg - BODY kiállítás
10 ápr. 2018
06:00PM - 09:00PM
Fiatal cukorbetegek klubja
14 ápr. 2018
09:00AM - 06:00PM
14 Sportos Cukros futás - 33. Telekom Vivicitta
14 ápr. 2018
09:00AM - 06:00PM
14 Sportos Cukros futás - 33. Telekom Vivicitta
08 máj. 2018
06:00PM - 09:00PM
Fiatal cukorbetegek klubja

Kapcsolat:

Muskát Erika

+36 30 279 5219

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Eseménynaptár

Február 2018
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Támogatóink:

 


 


Partnereink: